Pénzügyek  
 
 
 
 
    Diákhitel  
 
 
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.: Universitas Budapestinensis de Rolando Eötvös Nominata :.
.: Felvetteknek :. .: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
2016. június 25. szombat
home
» Felvételi   » Pénzügyek   » Diákhitel  
   
Diákhitel

Diákhitel – a megtérülő befektetés

Az egyetemi, főiskolai élet olyan kiadásokkal is járhat, amelyekkel eddig nem találkoztál. Számolj felvételi döntésed anyagi vonzataival, mérlegeld lehetőségeidet, tájékozódj és dönts felelősen!

Diákhitel1 – szabad felhasználású Diákhitel

Felvehetem?
A szabad felhasználású Diákhitel képzési formától független elérhető minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 40 év alatti diáknak.

Mekkora összeget igényelhetek?
A szabad felhasználású Diákhitel esetében havi 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forint igényelhető.

Mire költhetem el?
A szabad felhasználású Diákhitelnél a hallgató határozza meg a hitelcélt, legyen az megélhetés, lakhatás vagy a tanulmányokhoz szükséges kiegészítők.

Hogyan kapom meg a pénzt?
Átutalással érkezik a számládra. A szabad felhasználású Diákhitel igénytől függően szemeszterenként egy összegben, de havi folyósításban is kérhető.

Mekkora a kölcsön kamata?
Bár a Diákhitel kamata változó, mégsem kell jelentős kamatingadozásra számítani. A kamat mértékét félévente határozza meg a Diákhitel Központ, jelenleg 4,9%, mely a többi szabad felhasználású banki hitellel összehasonlítva nagyon kedvező konstrukciót jelent.

Mikor és mennyit kell törlesztenem?
A Diákhitel visszafizetési feltétele maximálisan illeszkedik a fiatal egyetemisták és pályakezdők speciális élethelyzetéhez. Úgy kínál pénzügyi segítséget a felsőoktatás éveire, hogy törlesztését csak azok befejezését követően, de legkésőbb 40 éves korban kell megkezdeni. A havi törlesztőrészlet nagysága a jövedelmedhez igazodik, a szabad felhasználású Diákhitel esetében annak 6%-a.

A 2013/14-es tanévtől lehetőséged van arra is, hogy a Neptunon keresztül igényelj Diákhitelt, igénylésedet már augusztus közepétől is elindíthatod, a dokumentumok kinyomtatásához és aláírásához pedig a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Osztályra kell befáradnod.

Diákhitel2 – képzési költségekre fordítható Diákhitel

Felvehetem?
A kizárólag képzési költségekre fordítható Diákhitel csak az önköltséges képzésben résztvevő hallgatók számára érhető el.

Mekkora összeget igényelhetek?
A Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Mire költhetem el?
A Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható.

Hogyan kapom meg a pénzt?
A Diákhitel Központ az igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményeknek utalja, így az valóban a képzés finanszírozását szolgálja.

Mekkora a kölcsön kamata?
A Diákhitel2 az állami kamattámogatás miatt rendkívül kedvező feltételekkel biztosít segítséget a tanulmányok finanszírozására, a hallgatót csupán évi 2 százalék kamat terheli.
 
Mikor és mennyit kell törlesztenem?

A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követően, legkésőbb 40 éves korban kell megkezdeni. A Diákhitel2-re sávos törlesztés vonatkozik, a havi törlesztőrészlet a folyósított Diákhitel összeg függvényében, a két évvel korábbi jövedelem 4-11 %-a. A futamidő, vagyis a visszafizetés időtartama nincs előre rögzítve, a kötelezően fizetendő törlesztőrészletek és az önként vállalt előtörlesztések miatt egyénenként változhat.

Hogyan tudom felvenni?
Mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel igénylése rendkívül egyszerű. Az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről célszerű elindítani, így az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán kinyomtatható és le is adható. A nyomtatvány kitöltésére a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) is van lehetőség. Az így elkészült adatlapot kinyomtatva a felsőoktatási intézményekben, a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatain vagy a Diákhitel Központtal együttműködő pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban lehet leadni.

A 2013/14-es tanévtől lehetőséged van arra is, hogy a Neptunon keresztül igényelj Diákhitelt, igénylésedet már augusztus közepétől is elindíthatod, a dokumentumok kinyomtatásához és aláírásához pedig a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Osztályra kell befáradnod.


További információ:
www.diakhitel.hu
www.diakhiteldirekt.hu
www.facebook.com/diakhitel

.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2015.10.30.   :.
  .: I I G  W G . I W D G :.
   
  © 2 0 0 8 - 2 0 1 6   E ÖTVÖS   L O R Á N D   T U D O M Á N Y E G Y E T E M    M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.    •    Telefon :: 411 6500    •    Webform :: küldje el véleményét!